Dan među kutijama

Mlađak je, pa se Agnieszka opet bori s nekom neobjašnjivom tugom. Danas je u starim fotografijama, traži izgubljeno vrijeme. Slabašno se osmjehne kada naiđe na sliku s nekog davnog domjenka, na kojoj se nacvrckana krevelji između Cyrila i njegova pokojnog oca.
Gledam Cyrila, gledam mu oca i ne uspijevam naći ama baš nikakvu sličnost. Očeva markantna pojava podsjeti me na Daniela Olbrychskog. Aga se štrecne i otkrije mi da se i Cyrilov otac zvao Daniel.
Kada je jednom Aga zapela u DIY-u, zvala je u pomoć Cyrila, koji se pojavio s kutijom alata i Danom, vitalnim koštunjavim starcem upečatljivih crta lica, odrješita hoda i nasmijanih očiju, joie de vivre odišući iz svake riječi i pokreta. Tog dana ga je Agi samo nebo poslalo, kaže, ne zna ni sada kako bi inače bila prošla s postavljanjem vrata. Nakon tog prvog susreta, Dan bi je ponekad nazvao, pričao o svojoj mladosti i zadirkivao, znajući da mu to prolazi samo zato što je star.

Dan je živio sam u velikoj kući na sjeverozapadu Londona, a Cyril u stambenoj zgradi na dalekom sjeveroistoku. Kada ga je Aga pitala zašto ne živi s ocem, Cyril se potužio da je u očevoj kući pokvaren bojler, pa nema tople vode ni grijanja. Očekujući valjda da će ga Aga žaliti što bi se tako patio u očevoj kući, našao se zatečenim kada ga je napala: Kako mu nije žao što otac, koliko god živahan i okretan, živi u kući bez tople vode i zašto se ne angažira da starcu olakša posljednje dane?! Da i ne spominje da bi tako olakšao i sebi, jer bi i za njega bilo bolje da nije sam.

Na Danovu sprovodu je uz Cyrila stajao samo jedan rođak, te šačica prijatelja, s kojima se Dan sastajao po društvenim klubovima. Njegovo prezime je rijetko, ali nosi ga čuveni engleski glumac, a našlo se i na umjetničkoj instalaciji popisa britanskih vojnika poginulih u 1. svjetskom ratu.

Od naslijeđenog je novca Cyril kupio mnogo skupih predmeta, pa odlučio preseliti u prostranu očevu kuću, po kojoj će moći premještati i sklanjati stvari po potrebi, te je tako bez žurbe dotjerivati malo po malo. Svoj je skromni stan dao renovirati prije izdavanja.

Zapanjila se Aga kada mu je došla u posjetu: svaki je kutak Danove izdašne dvokatnice zatrpan kutijama, vrećama i još neraspakiranim novostečenim blagom. Kuća zamišljena kao komforan dom četveročlane obitelji postala je pretijesna za samca Cyrila. Aga je odmah zasukala rukave: posjekla žbunje koje se razgoropadilo po vrtu, sredila travnjak, spojila TV i Internet, iskopala Cyrilove zaboravljene šifre da mu može ažurirati laptop, osposobila njegov novi iPhone, oprala kuhinju da može pripremiti jelo, locirala kutiju u koju je Cyril nabacao prljavo posuđe, oslobodila stolice da dvije osobe imaju gdje sjesti, raskrčila malo mjesta za predah… Raspakirala brdo paketa, očistila, poslikala i oglasila vrtnu ljuljačku i dva motocikla na kojima je nekoć jurio Dan…

Cyril se potpuno prepustio Aginoj komandi, no u njemu je rastao prezir. Dok nije eksplodirao povodom neke sitnice, kada je njoj dozlogrdilo da na svako pitanje što želi učiniti s pojedinim predmetom, Cyril uvijek odgovara: Prodati! očito tek da bi je uštutkao, jer na koncu su prodate samo tri stvari koje je oglasila ona.

Aga nije mogla vjerovati što joj se opet događa, te se onako prašnjava i znojava okrenula i otišla. Cyril je nije pratio, nije joj ponudio prijevoz, iako ona ne poznaje taj dio grada i već je bilo prilično kasno.

Kada je nakon dugo vremena nazvao, saznala je da se preselio nazad u svoj novosređeni stan. Očevu kuću je prodao u bescijenje. Dakle, sve one kutije koje nikada nije otvorio, sve vreće s časopisima i još zapečaćenim nosačima zvuka, koje ne može preslušati da živi još 100 godina, sav novi luksuzni vrtni namještaj… sve je to strpao nazad u jednosobni stan.

Kako se bližio Dan mrtvih, smatrajući kako on tiho tuguje za ocem, Aga mu predlaže da odu do Danovog zadnjeg počivališta, ponesu koji cvijet… Cyril odgovara da još uvijek nije stigao razasuti njegov pepeo. Agu prođoše ledeni trnci. Kada se primirila, predloži da to učine skupa za Svisvete. Cyril ne zna gdje je urna, u kojoj od kutija.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s