Dave od šećera

Jutros u kuhinji zatičem Davida, gdje odmjerava količinu zobenih pahuljica koju su mu preporučili nutricionisti u klubu za mršavljenje kojeg pohađa svakog ponedjeljka. Palo mu eto na pamet napraviti malo kaše, kaže. Nudim ga kavom ne bih li čuo što Agnieszki iza leđa govori još jedan od njenih tromih i bezidejnih tipova, začuđujuće inventivnih kada koriste njen altruizam. Dave je morao iseliti iz stana, pa će biti ovdje dok ne pronađe novi.

I njemu je Agnieszka pripremila tisuće objeda, no Dave je jutros ne dočekuje zdjelicom zobene kaše, premda je još u krevetu zato što se noćas satima hrvala s njegovim formularima. Ne, on servira sebi u zdjelu, izgrebe na brzinu lončić noktom, u hladnoj vodi i bez sapunice, pa ga zatutne među čisto posuđe, gdje ga ona neće odmah vidjeti.

Dave iz kluba za mršavljenje pahuljice u svojoj zdjeli zatrpava šećerom. Kako pojede zaslađeni sloj kaše, obliže žlicu, opet je zariva u teglu sa šećerom, pa ponovi. Slušam kako ovaj neznatni čovječuljak, uvjeren da je zabavni đavolčić, sebe uzdiže pričom o prijateljima iz Istočne Europe, kako mi na rumunjskom kaže Dobar tek, kako u poljskom dućanu nabavlja kobasice koje voli njegov prijatelj iz Mađarske koji govori srpski, kako se smijulji pripovijedajući o maloj Bugarki, u čiji kafe svrati kada god može… kako se zbližio s nekom ženom koja u svom dućanu prodaje poljoprivredne proizvode, kako odlazi pomagati, okopavati i plijeviti njeno zemljište, te od nje kupuje povrće.

Kada god svrati, nailazim po kuhinji na glavice kupusa: predlaže mi da je najbolje da Agi ne spominjem o njegovom voluntiranju u vrtu, ona misli da povrće kupuje na jeftinoj tržnici. Opterećen ovom bijednom spletkom, ne bih se čudio da mi se prvom zgodom u razgovoru s njom omakne opaska o Daveovim poljoprivredničkim eskapadama.

Izgleda da nestaško Dave ne shvaća da je zašao u godine, iako se sve brže strmoglavljuje u vrtlog zdravstvenih problema, iz kojeg ga Aga s mukom nastoji izvući.

Nije joj bilo svejedno kada je već zimus dobio poziv za cijepljenje, pa je odlučila biti uza nj. Zbog epidemioloških mjera, u zgradu su smjeli ući samo pozvani, a eventualni pratitelji su morali pričekati vani. Kako Dave nije izlazio ni nakon skoro sat vremena, uznemirena Agnieszka se odvažila umarširati unutra i pitati što se s njim dogodilo. Nije se dogodilo ništa: Dave jednostavno nije mogao otići a da ne pokuša zadiviti prisutne svojim otrcanim anegdotama, ne hajući što se vani Aga smrzava na snijegu.

Ljetos ga je odvezla na svježi morski zrak. On, po običaju, koristi najtanji povod da bi zapodjenuo razgovor s namjernicima. Bez obzira što je Littlehampton engleskiji od njegovog svakidašnjeg okruženja, Dave i ovdje komunicira na isti pokroviteljski način kao prema svojim uobičajenim sugovornicima – zahvalnim došljacima koji rijetko uspijevaju zadobiti pažnju prezasićenih Engleza. Nelogične domaće fraze s kojima se oni toliko muče, Daveu idu prirodno, pa ispada da prosiplje bisere samo zato što mu je engleski jezik maternji. Iscrpljenoj Agi je teško to njegovo samozadovoljno prosipanje, naročito među ovdašnjim ljudima koji očito nemaju strpljenja za nepozvane indiskrecije. Kada ga je nasamo zamolila da prestane s tim, a naročito da ne dijeli njenu privatnost, Dave se pokunjio i ispričao na verbalnoj dijareji. To isto popodne na benzinskoj crpki, vraćajući se do auta nakon što je otišla platiti, zatekla ga je gdje se, skriven iza stupa kao kakav pervertit, nadviruje prema nekom neznancu dok ovaj toči gorivo, te pokušava privući njegovu pažnju, kako bi mu na brzinu iznio svoju životnu priču, sve ono za što je sam maloprije Agi priznao da je neprilično.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s