Blackwashing

Hoće li nam išta ostaviti?! vrišti zapuhana Jo. Pokazuje nam sliku Pepeljugine dobre vile, koju je upravo uhvatila iz busa.

Pa eto već imamo crnoga Georgea Washingtona i Thomasa Jeffersona, Henrya VI, Vojvodu od Hastingsa, Anneu Boleyn, Margaretu Anžuvinsku… te Ahila, Herkula, curu u koju se zagledao Spider-Man, Irca Reda… ovogodišnju Miss Irske!

Jo malo kaska za galopirajućom uzurpacijom i pljačkom pa nije ni znala da je Pepeljuga i sve oko nje pocrnilo već pradavne 1997.

Nije li naravno za očekivati da će se u ovim vremenima granice pomaći, štoviše – izbrisati? Što ne bi dobra vila bila muško? Ili rodno-fluidna? Ta nećemo biti zatucani bedaki.

Da, jedva čekam vidjeti Scarlett Johansson u ulozi MLK-a, s gađenjem procijedi Jo.

Znam da je ružno što provociram Joannu, ali ne uspijevam se obuzdati.

Sluteći prepirku, Agnieszka, koja nikada ne doliva ulje na vatru, potiho ulijeće s nečim što ju je očito grizlo, a nije mislila reći. Riječ je o Zevu, tipu kojeg je danas srela u sekiću u kojem povremeno dobrovoljno radi.

U vrtoglavo diverzificiranom Londonu, Agnieszkina stasita arijska pojava je upadljiva. No, ima u njenom nastupu nešto ranjivo, nešto u nesrazu s vikinškim izgledom. Vjerujem da ozbiljne momke to razočara, a beta-muškima odškrine vrata kojima se nisu nadali, pa navale kao hijene. Naime, gdje bi se očekivalo da je Agnieszka ohola i nepristupačna, pokaže se skromnom, korisnom, punom razumijevanja. Velikodušnom.
Rekao bih da se to dogodilo i danas: razvrstavajući stvari na polici u dućanu, prevrnule su joj se i razbile porculanske šalice iz doniranog servisa koji joj se bio svidio i za kojeg je razmišljala da ga i sama otkupi. Agnieszka je progunđala nešto poput: To se samo meni događa, što je ovom najnovijem kolegi bilo zeleno svjetlo za prilazak. Agnieszka nije primijetila kako je on navodi da se kroz beznačajno čavrljanje prisjeti svojih bolnih iskustava i olako ih i s osmijehom spominje neznancu. Malo se trgnula kada je on, gledajući je ravno u oči, rekao: Vrlo mi je žao zbog teškoća koje si ovdje imala. Nije znala kako bi odgovorila, osim smetenim kikotom.
On je nakon posla poziva na piće.

Vrlo brzo se ispostavlja da je ovo jedan od onih ljudi za koje je biti žrtva – najplemenitije što možeš biti. Agnieszka shvaća da se mora oduprijeti namjeri ovog tipa da je privoli na svoju stranu za žestoki osobni obračun s Englezima. Ovakvi stranca uzimlju zdravo za gotovo. Agnieszka se brani govoreći da je sva ljudska povijest grozna, ne samo engleska. Zev sa stidom govori o snishodljivosti kojom se u njegovoj Šri Lanki odnose prema engleskoj kulturi. Agnieszka pokušava presjeći rast ogorčenja u njegovom monologu primjedbom da je nju začudilo kako su ulice tokom Eura 2020 bile pune mladih Tamila, koji su zdušno navijali za Englesku. Pošto se on napravio da je nije čuo, zaključila je da je promašila taktiku, jer on očito nije Tamil i o Tamilima nema lijepo mišljenje.

Zev je gotovo domaći, moguće i rođen ovdje. Ne priča o strahotama engleskog imperijalizma da bi tražio svoja prava. A ne traži ni pravdu. Zev žeđa osvetu.

Pita ga Agnieszka što misli o crnim robovlasnicima i trgovcima robljem. O bijelim robovima?

Kojim bijelim robovima?

Pa, kad smo već ovdje, pričajmo o muslimanskim gusarima iz sjeverne Afrike, koji su se stoljećima zalijetali do britanske obale, otimali ljude i odvodili ih u ropstvo?

Ne, Zev ne zna. No odmah nezainteresirano pokušava obezvrijediti: Koliko bijelaca? Koliko?!

Koliko je previše? Pitaj se zašto o tome nisi čuo.

On nastavlja i ostavlja je bez riječi kada izgovara kako je Europu pretty much izgradilo crno roblje.

Agnieszka se uozbilji, udahne, pa tiho ali odlučno odgovara: ni dobrotvorni dućan u kojem su se upravo sreli, ni jezik kojim se sporazumijevaju, ni Internet ni mobitel u koji je ukucao njen broj, ni pub u kojem razgovaraju, ni cestu kojom su stigli, ni svjetlo pod kojim sjede, ni pivo koje piju, ni kotače koji će ih prevesti kući!

Što bih ja mogla reći o svojoj povijesti!

Zev osjeća pobunu, izgubiti će saveznika i prije nego je pridobije, pa pomalo smiruje: Mislio sam na EUROPSKU povijest.

Agnieszka nema killer instinct, pa ga nije htjela postidjeti odgovorom da je i ona Europljanka. U tom trenu sinu joj da je Zev crn. Prošlo je pola dana da ona to nije primijetila, jer Agnieszka to ne primjećuje.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s