Božić

Natrpali smo se u auto, pa do Agnieszkinih prijatelja na drugom kraju grada. Predvidljivo ćaskanje: cjepišama su mutirali stavovi – sada zahtijevaju priznanje da su oni samopožrtvovno otupjeli šiljke. Ipak se najviše razgovara o stanju na granici, kompenzira se grižnja savjesti što nismo tamo.

Izlazimo odhodati ručak i svima nam prijaju rutinski Merry Christmasi namjernika koji šetaju pse odjevene u Božićne pulovere. Šetači pasa poslije Božićnog ručka ovdje su svi odreda Englezi, što je omanja senzacija. Jer, iako je ovo otmjeniji dio Londona, okupiran je baš kao i ostali, samo što su došljaci imućniji.

Na Božić je sve zatvoreno i to je jedini dan u godini bez javnog transporta. No, s priljevom nekršćanskog stanovništva, sve je više radnji koje se ne obaziru na taj običaj.

Arapski nouveaux riches, upstarti s indijskog potkontinenta, iranski snobovi… sve se sjatilo oko skupih ružičastih slastičarni. Poneki se ukazuju iz taksija, drugi su nepropisno parkirali Lamborghinie pastelnih boja… a tu je i zlatni Mercedes Brabus. Pred kafićima sjede mladići i pijuckaju čajeve kroz dim huke, a nerijetko i pokoja žena umotana u hijab od svile i kadife, na vrh glave sunčane naočale s masivnim pozlaćenim logom… premda danas nema nimalo sunca.

U ovaj svijet dopire iz posve drugog smrad obraslog beskućnika s pločnika, koji izgleda kao kakav nasukani morski vuk dok sjedi na komadu kartona i grebe tabane golih stopala. Iako više nije neuobičajeno vidjeti šatore razapete po ikoničnim londonskim mjestima, ovaj ga ovdje beskućnik nema. Njegovo stanište ne pruža nikakvu zaštitu i nimalo privatnosti, pa računam da bi se od kiše mogao skloniti jedino da se zavuče pod gomilu otpada koju je vrijedno navukao i kojom se okružio kako bi se zaigrano dijete u svojoj sobi opasalo tvrđavom od posteljine.

Lako li je izgubiti vlastitu zemlju… pa i tako moćnu kakva je ova…
To se Poljskoj neće dogoditi.
Jesi siguran?
Boriti ćemo se. Nećemo dozvoliti, nećemo kao vi računati na to da okupatoru nismo privlačni, da ćemo ih tako izbjeći! I to sada?! Sada, kada nema šanse da nam se taj boomerang neće vratiti?
Zgađenom Poljaku, koji se bori ovdje, a ne tamo, pođoh zapjevati kako prije ginemo nego ćemo pušćat Otmana priko Hrvatije, dok nisam shvatio kako bih time zabio autogol ako on iskopa ugarsku poveznicu.

Daleko je do kuće, ali odbijam prijevoz natrag. A ne smeta me ni što neću moći uhvatiti vlak ili autobus. Bilo je lakše kada su građani počeli prkositi gradonačelniku, te je samo kakvih 10% putnika nosilo masku. Onda je stigao soj, pa se postotak potpuno okrenuo. Svaki put se spremam kao da idem u boj jer se vozim bez maske. Neku večer u autobusu čujem gdje momčić sa susjednog sjedala škljoca mobitelom, pa ga brzo sklanja kada sam se okrenuo prema njemu. Ne bih se začudio da me pribio na kakav virtualni stup srama.

Joanna je odavno učinila što god je mogla da bi izbrisala svoj trag po društvenim mrežama, ali, kada sluša Tonya Blaira gdje, lica na kojem se zamrznuo Jokerov tuđinski osmijeh, samodopadno konstatira da su necijepljeni naprosto idioti; kako Nadbiskup od Canterburya kaže da smo nemoralni; Premijera koji tvrdi da je sam Isus naučavao da trebamo uzeti booster… a još se nije bila oporavila ni od Chomskyeve izjave da ga nije briga za necijepljene koji bi zbog zabrana umrli od gladi… kada se naslušala, Jo je napravila listu! Otvoriti će račun specijalno da može reći:

Tonyu Blairu Kako to da još nisi u zatvoru?
Nadbiskupu Gdje ti je stado, čobane?
Borisu ‘Oće l’ opet skoro ilegalni party?
A Chomsky je izvukao recikliranog Elona Muska Stalno zaboravljam da si još živ!

No, čim se dala u ostvarivanje nauma, naišla je na mnoštvo gotovo identičnih, već objavljenih komentara. Laknulo joj je što svijet nije toliko izgubljen koliko se bila pribojavala.

Slušam je sve odsutnije dok kroz prozor promatram besprimjeran rep za boostere gdje se zlokobno vije pred ljekarnom preko puta… stotinu mladih zamaskiranih ljudi na kiši.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s